Ali kaj pečete na žaru?

Poletje je pred vrati, dolgi večeri, kratki rokavi, mrzle pijače, dobra družba in navsezadnje odlična hrana, vse to je recept za uspeh. Omenjene stvari pa najlažje povežemo s stvarjo, ki se ji reče peka na žaru. Peka na žaru je izredno priljubljena v ZDA, pa tudi v Sloveniji za njimi ne zaostajamo veliko, osnovna oprema za to dejavnost pa je vsekakor žar. Peka na žaru je priljubljena zaradi veliko različnih razlogov, pa si jih kar poglejmo. Na prvem mestu gre vsekakor za druženje z bližnjimi in prijatelji, dobra hrana, dobre debate, pijača, lepo vreme, kaj lepšega si še želite. Še en razlog je ta, da peka na žaru hrani da edinstven okus, taka priprava hrane pa je zelo zdrava, saj če pečete na žaru na rešetkah, za peko ne potrebujete dodatnih maščob. Na žaru pa lahko pečete tudi zelenjavo, to je primerno tudi za tiste, ki jim zelenjava ni najbolj pri srcu, saj bo dim oplemenitil okus zelenjave, poskrbite pa tudi za kvalitetno meso.

Najpopularnejši so trije tipi žarov in sicer žar na oglje, žar na plin ter električni žar. Žari na oglje so najbolj priljubljeni vseh, saj bi lahko rekli, da so to žari v pravem pomenu besede. Nota, ki jo hrani doda oglje je tista, zaradi katere ljudje obožujejo to hrano. Oglje in dim, ki ga le-ta oddaja bo že tako okusno hrano naredil še nekaj bolje. Cenovni razredi žarov so različni, lahko kupite takega za 50€ ali pa takega za 2500€, vse je odvisno od dodatne opreme, ki jo dobite zraven žara. Lahko pa kupite tudi plinski gorilnik in nadenj postavite samo teflonsko ploščo, to bo še najceneje. Nakup opreme za tako peko lahko opravite v kateri izmed specializiranih trgovin, za katere nebi vedel, kje jih najdete, precej enostavno pa boste take trgovine našli na svetovnem spletu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *