Best buy award je odlična reklama

Kljub temu, da se večina slovenskih potrošnikov pri nakupovanju zanaša na mnenje Zveze potrošnikov Slovenije in certifikate, ki jih podeljujejo državne institucije, poleg tega pa še na nagrade raznih ocenjevanj kakovosti na sejmih, smo pred nekaj leti dobili še eno »znalko«, ki naj bi pričala o kakovosti. Gre za Best Buy Award, švicarski certifikat, ki naj bi pričal o najboljšem razmerju med kakovostjo in ceno posameznega izdelka, storitve ali blagovne znamke. S certifikatom Best Buy Award se vsako leto okiti kar nekaj blagovnih znamk, vprašanje pa je, ali gre za oznako, ki dejansko priča o tem, da je nagrajena znamka najboljša na svojem področju.

Zakaj?

Skeptiki pravijo, da je Best Buy Award predvsem odlična reklama, saj jo v ta namen blagovne znamke tudi izkoriščajo. V medijih poudarjajo, da so dobile omenjeni certifikat, s čimer skušajo potrošnike prepričati, da so boljše od konkurence. Pa je res tako? Ni nujno. V prvi vrsti je treba vedeti, da se Best Buy Award resnično podeljuje na podlagi mnenja ljudi, vendar je vzorec ljudi, ki jih povprašajo za mnenje, precej majhen v primerjavi s celotno populacijo. Raziskava za leto 2013 je tako zajela 1200 Slovencev, starih nad 15 let, ki uporabljajo internet in so tako na vprašanja lahko odgovarjali preko spleta. Ne le, da so vključeni zgolj uporabniki interneta, temveč se jih sprašuje po izdelkih v širokem spektru kategorij, od oblačil do hrane, kozmetike, telekomunikacij … In gotovo je nekemu splošnemu potrošniku težko imeti izkušnjo na vseh teh področjih.

Največja težava Best Buy Award certifikata pa je seveda v tem, da je treba za certifikat plačati. Odvisno od tega, koliko so sodelujoče znake v raziskavi pripravljene plačati oziroma kakšen paket kupijo, lahko potem certifikat uporabljajo v različne namene – vse od internih do oglaševanja v domačih in tujih medijih.

Kljub temu, da naj bi bila raziskava neodvisna in poštena, bi morali biti potrošniki ravno zaradi plačila previdni. Nenazadnje je lahko tudi Best Buy Award zgolj še ena nagrada ali certifikat, ki dejansko ne pove, kdo je v resnici najboljši.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *