Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ga mora imeti sklenjenega vsak polnoleten državljan Republike Slovenije oziroma vsak, ki je star več kot 26 let in se ne šola več redno, obstaja še dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki ga veliko ljudi imenuje dodatno zavarovanje, v resnici pa gre za isto stvar. Še bolj kot to, da sta tako dodatno kot dopolnilno zavarovanje ista stvar, pa je pomembno vedeti, da je to zavarovanje nekaj, brez česar ne smete biti, čeprav zakonsko ni obvezno.

Cena ene operacije ali nujne vožnje z rešilcem, določenih zdravil in podobno, je zelo visoka, obvezno zdravstveno zavarovanje pa ne krije čisto vseh stroškov, ampak samo tiste najbolj nujne, za vse ostale pa poskrbi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V primeru, da ga določena oseba nima sklenjenega, mora te dodatne storitve doplačati, kar lahko nanese kar nekaj denarja že ob običajnem, rutinskem pregledu pri zdravniku ali obisku pri zobozdravniku, pri bolj resnih zdravstvenih težavah, kot so na primer bivanje v bolnišnici, ortopedski pripomočki in podobno, pa lahko ti zneski nanesejo tudi nekaj tisoč evrov, kar je v primerjavi z manj kot 30 evri mesečno, ki jih odštejete za dopolnilno zavarovanje, zagotovo ogromno denarja.

Iz zgoraj opisane primerjave lahko ugotovite, da se vam dolgoročno veliko bolj splača redno plačevati dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot pa tvegati, da boste morali določene storitve pa tudi zdravila doplačati. Cena zavarovanja ni visoka, prihrani pa vam lahko veliko denarja. Otroci in mladostniki do svoje polnoletnosti so avtomatično tudi dopolnilno zavarovani tako kot obvezno, in sicer po svojih starših oziroma drugih družinskih članih, enako pa velja tudi za vse šolajoče, ki jim niti obveznega niti dopolnilnega zavarovanja ni treba urejati vse do 26. leta starosti, ko po zakonu ne morejo biti več zavarovani po starših oziroma družinskih članih. To velja tudi za študente in odrasle, ki se še šolajo, zato si morajo ti najkasneje en mesec po dopolnjenem 26. letu sami čim prej urediti ne le obvezno, ampak vsekakor tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri eni od zavarovalnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *