Izreden pomen pripovedovanja otroških pravljic vašemu otroku

Vsak starš si zagotovo na vse pretega prizadeva za kar se da najboljši razvoj svojega otroka. Tako na čustveni ravni, kot tudi na duhovni in telesni ravni. Vsak posameznik se tega seveda loti na svoj unikaten način, za katerega misili, da je najbolj učinkovit. Eden od najbolj priljubljenih načinov je zagotovo branje knjig in slikanic, ki poskrbijo, da otrok v tistih začetnih fazah osvoji neke osnovne vrednote, spretnosti in znanje. Otroške pravljice delujejo na otrokovo podzavest in ga naučijo vedenjskih vzorcev.

Psihologi že od nekdaj poudarjajo pomen pripovedovanja otroških pravljic, saj se z njimi otrok veliko nauči na zelo enostaven in učinkovit način. Kot smo že omenili, te vplivajo na otrokovo podzavest, saj otrok projicira svoja notranja občutja v junake. Tako se zlije z junakom in se od njega nauči veliko novega o sebi. Z vživljanjem v različne like tako prebuja svoje čute, širi svojo domišljijo in kot najpomembneje prevzema vrednote, ki so potrebne za njegovo primarno socializacijo.

Poleg tega boste z otrokom tako preživeli kvaliteten čas. Z otrokom s boste povezali in ustvarili medsebojno zaupanje. Zelo pomemben je tudi na kakšen način berete. Torej kakšen je ton vašega glasu, kakšna je vaša mimika in seveda kakšni so vaši odgovori na vprašanja, ki vam jih običajno postavi vaš otrok. Vse to bo vplivalo na  njihovo prebujanje čutov in razvoj domišljije. Ob vsem tem pa boste dali otroku tudi občutek varnosti, saj se boste za tistih nekaj trenutkov posvetili izključno njemu.

Poleg tega boste z otroškimi pravljicami otroku predstavili različne življenjske položaje v katerih se bodo znašli tekom življenja in načine kak se z njimi spoprijeti. Z njimi tudi ustvarjamo otrokovo nacionalno, kulturno in družinsko samopodobo ter vrednote, ki so še kako zelo potrebne v današnji družbi.

Zato, starši ne posedajte vaših otrok pred televizorje, z mislijo, da je to enako kot če bi mu vi prebrali otroško pravljico.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *