Plinski žar

Opremite se s predpasnikom, malce večjo vilico, priskrbite si še obračalko za meso. Kaj sledi? Piknik! Žar že imate ali se ravno odločate za nakup novega? Kateri žar bi sploh imeli, plinski žar ali raje žar na oglje? Odvisno, kje, kdaj in za kaj bi ga uporabljali. Pa poglejmo. Žari za oglje so ponavadi manjši, torej so primernejši za manjše piknike. Prednost tega je, da ga lažje spakirate v avto in prepeljete na primer na dopust. Res, da traja dlje, da hrano na tovrstnem žaru pripravite, je pa hrana na oglju veliko bolj okusna in aromatična. Plinski žar je verjetno med bolj razširjenimi. Ponudba je široka in izbirate lahko med različnimi velikostmi, oblikami, s pokrovom ali brez …

Za plinski žar potrebujete tudi cev za plin in plinsko jeklenko. Plinski žar omogoča hitro pripravo hrane, saj lahko hitreje dosežete višjo temperaturo. Zato je plinski žar zagotovo bolj primeren za večje, bolj lačne družbe. Plinski žar ima še to prednost, da ga lahko uporabljate tudi, če nimate vrta.Ker ni dima, imate lahko brez problema piknik tudi na terasah oziroma balkonih. Kot smo omenili, plinski žar ima lahko večjo ali manjšo površino za peko. Presodite, kaj bo vam bolj prav prišlo. In ne pozabite se vprašati tudi, ali boste svoj plinski žar ob kakšni priložnosti kam transportirali. Še to: plošča za peko naj bo čim debelejša, med petimi in desetimi centimetri, grelnik pa naj bo pod celotno ploščo, da bo segrevanje po površini čim bolj enakomerno. Plinski žar ne zahteva posebnega vzdrževanja oziroma čiščenja.

Še manj dela pa je, če ima plinski žar tudi odcejalnik odvečne maščobe in tako se ta ne žge po nepotrebnem. Pri plinskem žaru je dobro vsake toliko preveriti, da ne pušča cev za plin. Še eno vrsto plinskega žara smo načeli, plinski žar s pokrovom. Ta žar nam zagotavlja pečenje brez obračanja mesa. Pod pokrovom se namreč zadržuje topel zrak, ki kroži, zato je lahko hrana enakomerno pečena. Kaj še čakate? Zunaj že diši po toplejšem vremenu, vi pa poskrbite, da bo tudi z vašega dvorišča ali balkona zadišalo še po lepo zapečeni hrani z žara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *