Registracija domene kot fizična oseba

Včasih kot fizična oseba niste mogli registrirati domene. Sedaj je registracija domene precej enostavna in vam ne vzame veliko časa. Registracija poteka v par korakih. Najprej morate izbrati ponudnika registracije domen, naprej pa registracija poteka zelo hitro in preprosto.

Izbor ponudnika registracij

V Sloveniji in tujini je nešteto ponudnikov za registracijo domene. Dobro preučite ponudbo in izberite malo manjšega ponudnika registracij. Večji ponudniki imajo visoke cene in vam nudijo popolnoma isto storitev, kot manjša podjetja. Izberite ponudnika, ki vam bo registracijo domene uredil po ugodni ceni ter vam bo nudil podporo pri naročanju in kasnejšem vzdrževanju spletne strani. Priporočljivo je, da sta registracija domene in spletno gostovanje izvedena pri istem ponudniku.

Vpis in registracija domene

Najprej preverite ali je naziv domene prost. Na spletni strani ponudnika vnesite ime domene in izberite domensko končnico. Priporočljivo je, da zakupite več domen z istim nazivom in različno domensko končnico, saj boste tako vedno imeli možnost širjenja na druga tržišča. Več spletnih strani, kot imate, večji del trga pokrivate. Preden je registracija domene zaključena, dodobra preverite, ali ste pravilno vnesli naziv domene. Po registraciji naziva domene ne morete več spreminjati.

Izbira spletnega gostovanja

Ponudniki registracije domen nudijo tudi možnost spletnega gostovanja. Tekom registracije domene, vas bo spletna stran vprašala, ali želite zakupiti tudi spletno gostovanje. Registracija domene in spletno gostovanje nista odvisna od istega ponudnika. Sami lahko izberete kateregakoli ponudnika za obe storitvi, vendar je priporočljivo, da oboje izvedete pri istem ponudniku. Tako boste preprečili dodatne komplikacije in imeli boljši pregled nad storitvijo.

Vnos podatkov fizične osebe in plačilo

Registracija domene je po novi zakonodaji dovoljena tudi za fizične osebe. Za registracijo morate vnesti vaše osebne podatke, kot so ime, priimek, domači naslov, elektronski naslov in telefonska številka. Te podatke ponudnik potrebuje za izogibanje možnosti zlorab vaših osebnih podatkov s strani tretjih oseb. Najpogostejši obliki plačila sta z UPN nalogom in bančno kartico. Nekateri ponudniki nudijo tudi plačilo prek PayPala, Monete in Bitcoinov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *