Slivovka za praznovanje

Tudi vi na praznovanjih in slavjih radi postrežete kozarček kakšne alkoholne pijače, kot je na primer slivovka ali kakšno drugo sadno žganje? Ta navada je pri Slovencih pa tudi pri drugih narodih trdno zasidrana, saj je na praznovanjih treba goste pogostiti s čim posebnim in jim tudi s kozarčkom izbrane pijače izreči dobrodošlico in pokazati veselje, da so se odzvali povabilu. Slivovka je za takšne priložnosti kot naročena, sploh če izberete kvalitetno pijačo prijetnega okusa in arome po slivah.

Slivovka sicer velja za eno od tradicionalnih žganj, ki ga marsikje še vedno kuhajo doma. Vendar pa mora biti žganjekuha po zakonu prijavljena, poleg tega pa je zanjo treba imeti veliko časa, ki ga danes pogosto ni na voljo. Zato v sodobnem času namesto domačega pijemo žganje, ki je sicer kupljeno, a ima okus kot domače. To bodo potrdili tudi vaši gosti oziroma vsi, ki bodo takšno kvalitetno kupljeno žganje poskusili.

Lično zapakirana v lepo steklenico je slivovka lahko tudi lepo darilo za rojstne dneve, obletnice, posebna slavja in priložnosti ter jo bo vesel prav vsak. V nekaterih vaseh imajo navado, da se žganje podarja za god ter nato nazdravi s kozarčkom. Čeprav danes praznovanje godu ni več tako pogosto kot včasih, pa ne boste prav nič zgrešili, če boste steklenico odličnega žganja podarili za god in ga tako presenetili s prijazno pozornostjo, ki bo hkrati tudi razlog za veselo druženje.

Slivovka in ostala žganja namreč niso le pijače, ampak povabilo na kozarček vedno pomeni tudi povabilo na prijetno druženje v veseli družbi. Pri tem najbrž ni treba posebej opozarjati, da čeprav je slivovka odličnega okusa, z njo ni treba pretiravati, ampak si jo je bolje privoščiti v manjših količinah, kozarček tu pa tam, da z njo razveselite sebe in svoje bližnje, prijatelje ali znance. Nazdravite skupaj in se poveselite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *