Smernice za nakup pravega avtomobilskega odbijača

Že od samega začetka proizvodnje avtomobilov, so se proizvajalci soočali s problematiko namestitve zadostne varnostne opreme in dodatkov. Poleg pasov in kasneje tudi zračnih blazin, igrajo pomembno vlogo tudi odbijači. Sprva so bili zasnovani zgolj kot zaščita pred manjšimi poškodbami karoserije, danes pa imajo zaradi visoke hitrosti avtomobila tudi drugo, bolj pomembnejšo vlogo. Vse potnike zaščitijo pred možnostjo hujših poškodb zaradi trka vozila. Obstajajo univerzalni standardi za proizvodnjo odbijačev, vendar zaradi nepredvidenih dejavnikov in visoke hitrosti, lahko že manjši trki povzročijo hujšo škodo.

Zaščita in estetski faktor

Poleg velikega estetskega doprinosa k zunanjemu videzu vozila, imajo odbijači bolj pomembno vlogo pri zaščiti potnikov in vozila. Navkljub doseganju določenih standardov pri proizvodnji, lahko že manjši trki pri manjših hitrostih povzročijo obilo materialne škode. Manjše razpoke in udrtine lahko tudi sami popravite z različnimi pripravki. Pri nakupu nadomestnega dela pa morate preučiti stanje oziroma stopnjo zaščite izdelka. Pozanimajte se tudi ali je kompatibilen z znamko in modelom vašega avtomobila. Nekatere modele se da dodatno okrepiti in zvišati stopnjo zaščite.

Uporabna vrednost

Odbijači so namenjeni zaščiti avtomobila, potnikov in tovora. Med trkom z različnimi predmeti ali vozili, absorbirajo energijo trka in zaščitijo avtomobil. Pri nesrečah z višjo hitrostjo, ne morejo preprečiti poškodb karoserije, motorja in potnikov. Lahko pa do določene stopnje ublažijo oziroma zmanjšajo poškodbe. Včasih so bili odbijači narejeni iz masivnih in odpornih materialov. Današnji modeli so narejeni iz tanke plastike ter pobarvani v barvi vozila. Najbolj priročni so tako za trke pri manjši hitrosti, saj preprečijo poškodbe karoserije. Pri višjih hitrostih ne morejo preprečiti škode.

Kako izbrati najprimernejšega?

Najprimernejšega izberite na podlagi modela in letnice izdelave avtomobila. Preučite tudi, ali ima primerne nastavke za pritrditev na karoserijo. Določeni modeli odbijačev ustrezajo različnemu razponu izdelave določene znamke, vendar ne vsi. Barva ne igra večje vloge pri izbiri, saj prinaša le estetki vidik, ne pa boljše zaščite. Po evropskih standardih morajo biti odbijači zmožni zadržati udarec do 4 kilometre na uro, brez večjih udrtin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *