Kdaj na inštrukcije?

Če ima vaš otrok težave v šoli, ste verjetno že pomislili (ali pa vam je to kdo predlagal), da bi ga poslali na inštrukcije. Po drugi strani, pa ste se zamislili, kako to, da ko ste bili vi v šoli, nihče ni potreboval inštrukcij, vsaj ne v osnovni šoli. Verjetno ste zdaj v razcepu ali otroku pomagati z recimo inštrukcijami fizike ali pa je to le razvajanje in podpiranje lenobe.

Enoznačnega odgovora, ki bi veljal za vse, ni. Zaradi modernih zahtev po vse višji izobrazbi nas je strah šolskega neuspeha otrok. Še več, pripravljeni smo plačati visoko ceno, da bi bili naši otroci ves čas odlični in imeli same petice. Hkrati pa nimamo več časa, da bi jim sami pomagali, saj smo do poznega popoldneva v službi in ko pridemo domov smo enostavno preveč utrujeni, da bi opravljali še delo učitelja oziroma inštruktorja.

Tudi, če si vsakodnevne inštrukcije brez problema privoščite, vam vseeno priporočam, da razmislite, če jih otrok resnično potrebuje. V kolikor je otrok res dal vse od sebe in mu ni uspelo razumeti snovi, je čas, da mu inštruktor še enkrat poglobljeno razloži snov, da jo bo resnično razumel. Vaje in naloge pa bo otrok potem delal doma sam. Priporočam torej, da inštruktor ni nekakšna bergla ali dodatni učitelj, ampak se ga najame, za razlago določene snovi, potem pa odgovornost ponovno prepustite otroku, da razvije občutek samostojnosti.

Za lažje razumevanje bom podala konkreten primer. Recimo, da ima vaš otrok probleme pri fiziki, ki se kažejo tako, da ima že tri negativne ocene. Predlagam, da kupite nekaj ur inštrukcij fizike, na katerih bosta vaš otrok in inštruktor ugotovila kje se skriva problem in česa vsega vaš otrok ne zna. Ko bosta ugotovila kje je težava, naj inštruktor otroku še enkrat razloži snov, ki je ne razume, če je potrebno na 100 načinov, važno je, da vaš otrok razume za kaj gre. Ko bo razumel, naj skupaj z inštruktorjem rešita nekaj nalog, potem pa naj mu inštruktor naloži še domačo nalogo. Čez nekaj dni naj gresta skupaj čez rešene naloge in pogledata kje so bile napake. Potem pa naj otrok poskusi naprej delati sam, da ne pride do t.i. naučene nemoči, ko otrok ničesar več ne bo znal rešiti sam.

Inštrukcije torej da, ampak le občasno, ko se resnično tako zelo zatakne, da otrok ne zna več sam naprej.

instrukcije

Inštrukcije fizika za osnovno šolo

Kot starši morda spremljamo učenje otroka in tako ugotavljamo, da je danes osnovna šola veliko zahtevnejša kot je bila v naših časih. Takšna, da še nam niso jasne določene snovi. Ker pa želimo, da naš otrok napreduje v naslednji razred, pa smo mu seveda pripravljeni pomagati tudi tako, da mu zagotovimo inštrukcije. Med najbolj pogostimi inštrukcijami so tudi inštrukcije fizika za osnovno šolo.

Čeprav smo osnovno šolo že uspešno opravili in tudi nadaljnje šolanje, se nam bo verjetno ustavilo pri določenih snoveh, ki so predmet učenja današnjih osnovnošolcev. Pa čeprav velja, da bi naj osnovna šola bila »lahka«. Ugotovimo, da ni ali pa smo le morda zarjaveli kar se tiče učenja in samega spomina. In, ker svojim otrokom ne znamo pomagati drugače, mu zagotovimo ustrezne inštrukcije za predmet, ki mu dela težave. Med njimi so predvsem matematika in tudi fizika. In vse več učencev je deležnih inštrukcij raznih predmetov ter s pomočjo teh uspešno opravi preverjanje znanja.

Nekatere snovi določenega predmeta nam ne ležejo in nam tudi prej niso. Enako je pri otrocih in težko ali skoraj nemogoče je pričakovati, da bo naš otrok blestel na vseh področjih in pri vseh predmetih v šoli. Ne glede na to, ali obiskuje osnovno, srednjo šolo ali pa je morda že študent. Vsekakor se lahko zatakne in takrat običajno otroku priskočimo na pomoč na različne načine. Običajno z inštrukcijami.

Ker je fizika dokaj zahteven predmet za marsikoga in nas nekako spremlja tudi v srednji šoli, je pomembno, da že v osnovni opravimo zadovoljivo vsa preverjanja znanja. Če to ni možno s samostojnim učenjem, potem so lahko inštrukcije fizika za osnovno šolo pravšnja rešitev. S pomočjo teh bomo zagotovo pomagali otroku do manjkajočega znanja in posledično tudi do uspešno opravljenega predmeta.

Skoraj za vse težave obstajajo tudi rešitve. Nekatere so precej enostavno in pri teh običajno ne zapletamo ter se hitro odločimo za ukrepanje. Velja tudi za inštrukcije.

Instrukcije fizike