Maca v prahu

Še ena izmed vrst superhrane, nad katero boste nedvomno navdušeni. Maca je odporna rastlina, pravzaprav gomolj, ki raste na več kot 4000 m nadmorske višine. Ni čudno, da so jo krstili za čudežno rastlino, saj je nenehno izpostavljena skrajnim vremenskim razmeram, od visokih temperatur, neznosnega vetra ter UV – žarkom. Mogoče pa ravno zaradi tega uspeva zgolj kot enoletnica!

Pri nas uživamo njeno korenino, kar pomeni, da je ta maca v prahu, ki jo imate doma, v bistvu koreninski del te super rastline. Ker uspeva na vulkanski zemlji, je bogata z minerali, najbolj znana pa je po tem, da poživlja. Nadzemni deli mace se v andski kuhinj uporabijo kot zelenjavna priloga, pri nas pa za enkrat še niso dostopni.

O maci kroži veliko legend, med katerimi je najbolj znana ta, da je za neverjetno moč in vzdržljivost inkovskih bojevnikov zaslužno prav uživanje te čudežne koreninice. Gotovo je nekaj na tem, predstavljajte si, kako mora biti rastlina vzdržljiva, da uspeva na tako visoki nadmorski višini in je najhujše vremenske razmere v bistvu sploh ne prizadenejo. Pri nas smo jo spoznali komaj pred nekaj leti, v Andih pa jo gojijo in uživajo že več 1000 let.

Maca v prahu je zelo vsestranska in bo pozitivno izboljšala vaše počutje na različnih področjih:

Poživljajoč učinek

Maca je najbolj znana po tem, da daje energijo. Nanjo prisegajo športniki in vsi tisti, ki si fizično aktivno, predvsem pa je zelo dobrodošla pri posameznikih, ki so kronično oropani energije. Poskusite z uživanjem mace in prve pozitivne učinske boste videli že po nekaj dneh.

Deluje kot afrodiziak

Zviševanje libida in splošen dvig spolne moči tako pri ženskah kot pri moških je še ena izmed krasnih lastnosti te magične koreninice.

Multivitaminski napitek

Maca v prahu je bogata s paleto B vitaminov ter C in E vitamini, zato je zelo dobrodošla v veganski kuhinji. Uživamo jo tako, da jo podobno kot ostala superživila vmešano v sok, sadni ali zelenjavni smuti ali pa jo spijemo kar z vodo. Zaradi poživljajočega efekta ni priporočljivo, da jo uživamo zvečer, prav tako pa ni najbolj primerna izbira za nosečnice.

Dekleta, še eno opozorilo: če boste ob uživanju mace zaznale bolečina v dojkah, nekoliko zmanjšajte dnevno dozo, saj je to popolnoma normalen stranski učinek.

maca v prahu

Leave a Reply